Leczo z mielonym mięsem.
Leczo z papryki, cukinii i mielonego mięsa
Po zrobieniu słoiczków z leczem na zimę nadszedł czas, aby przyrządzić leczo na obiad. Tym razem nie dodałam do niego kiełbasy i boczku, jak to zwykle czynię, lecz leczo wzbogaciłam mielonym mięsem. Wyszło smaczne i sycące danie, które smakowało wszystkim domownikom. Ilość składników, które podaję, starcza na jakieś 6 porcji.
Składniki: ( na 6 porcji )
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 duże czerwone papryki
- 1 duża żółta papryka
- 2 młode cukinie
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- ok 1 kg pomidorów ( u mnie lima )
- 1 duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
- duża łyżka przecieru pomidorowego
- majeranek, bazylia, ostra czerwona papryka
- Pomidory myjemy, nacinamy ich czubki na krzyż i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą. Po ok 2 - 3 minutach odcedzamy i po przestudzeniu ściągamy z pomidorów skórkę. Wykrawamy grubszą część od ogonka i kroimy pomidory na mniejsze części. Wraz z sokiem podgrzewamy pomidory w garnku, aż zmiękną. Cedzimy przez sitko, a następnie przecieramy
- Na patelni smażymy na kilku łyżkach oleju zmielone mięso do czasu, aż odparuje z niego płyn i mięso nieco się zarumieni
- Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka o szerokim dnie z rozgrzanym olejem i smażymy do zeszklenia
- Do zeszklonej cebuli wrzucamy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Delikatnie oprószamy solą i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok 10-15 minut. Po tym czasie do warzyw dolewamy sok wraz z przetartymi pomidorami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także drobno pokrojoną papryczkę chili ( pozbawioną wcześniej pestek )
- Do gotujących się warzyw dodajemy cukinię pokrojoną w grubsze ćwierćkrążki. Dodajemy podsmażone mięso. Mieszamy. Wszystko solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy ok 12 minut, aż cukinia zmięknie
- Gdyby było za mało płynu w niepełnej szklance wody rozprowadzamy łyżkę przecieru i dolewamy do warzyw
- Na koniec leczo doprawiamy ostrą papryką, majerankiem i bazylią i chwilkę wszystko gotujemy
- Podajemy z pieczywem lub solo
Pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńMniam, leczo uwielbiam, ale kiełbasę zastępuję chudszym mięskiem ;)
OdpowiedzUsuńLeczo bardzo lubię, najczęściej robię z filetami z kurczaka, bo za parówkami i kiełbasami nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńleczo - obowiązkowa pozycja o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuń