Racuchy serowo-jogurtowe z konfiturą
Pyyyszne racuchy z sera z dodatkiem jogurtu. Na prawdę smaczne. Mam kilka sprawdzonych przepisów na racuchy, które przyrządzam dość często. Robi się je szybko, a smakują doskonale. Na bezmięsny piątkowy obiad w sam raz.
Tym razem poeksperymentowałam i do racuchów dodałam jogurt. Sprawdziło się wyśmienicie. Racuszki wyszły pyszniutkie i zniknęły w oka mgnieniu. Były mięciutkie i puszyste. a z dodatkiem konfitury wiśniowej - istne niebo w gębie!
Z podanej ilości składników wyszło mi 10 racuchów.
Składniki:
- 30 dag sera białego
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 15 dag mąki pszennej
- 150 g jogurtu naturalnego ( mały kubeczek )
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- jako dodatek konfitura
- Żółtka oddzielamy od białek
- Żółtka ucieramy z cukrem, serem, a następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
- Następnie dolewamy do masy jogurt i dokładnie ucieramy
- Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niego ciasto, po 2 - 3 łyżki ciasta na jednego racucha
- Smażymy na niezbyt dużym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony aż racuchy ładnie się zrumienią
- Gotowe racuszki odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury
świetne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń