Pierogi z serem i truskawkami
Pierogi robiłam z pomocą pierogownicy.
Składniki: ( na 4 porcje )
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej ( ja zastąpiłam 100 g mąką kukurydzianą )
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- gorąca woda ( niepełna szklanka )
- 250 g białęgo sera
- 1 zółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki zwykłego cukru
- ok 20 dag truskawek
Sposób wykonania:
- Do przesianej mąki wbić jajko. Dodać olej, szczyptę soli i zamieszać. Wlewać stopniowo wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie ciast. Gdyby ciasto było za twarde dolać jeszcze trochę wody, i na odwrót, gdyby było za rzadkie dodać troszkę mąki. Przykryć ściereczka i odstawić na kilka minut
- Ser rozetrzeć widelcem. Dodać do niego żółtko, cukier i śmietanę. Wszystko wymieszać. Do masy dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie wymieszać
- Odrywać po kawałku ciasta. Rozwałkowywać i wykrawać za pomocą foremki koła. Na środek każdego nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać
- Zagotować wodę, lekko ją osolić i wkładać partiami pierogi. Gotować od ponownego zagotowania ok 3- 4 minuty
- Ugotowane pierogi wyjmować z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać polane śmietaną lub/ i bułką tartą zrumienioną na maśle i posypywać cukrem
pyszności
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń