Naleśniki z serem i jabłkami

Naleśniki z serem i jabłkami
 


       Wymyśliłam sobie takie połączenie i okazało się, że tak jak się spodziewałam, połączenie okazało się trafne. Naleśniki smaczne i sycące. Podałam je na drugie danie. Wszyscy byli zadowoleni. Ser miksujemy z żółtkiem i dwoma łyżkami jogurtu, a starte jabłka smażymy z cynamonem i cukrem waniliowym. 

 

Składniki: ( na ok 14 naleśników )


Na ciasto naleśnikowe: 

  • 250 ml  ( szklanka ) mleka
  • 250 ml wody mineralnej ( ja daję lekko gazowaną )
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej + ewentualnie 2 łyżki
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy/ oleju
  • olej do smażenia ( ok 2 łyżki )

Na farsz:
  • ok 500 g półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 6 średnich, słodkich jabłek
  • cynamon
  • łyżeczka soku z cytryny 
 Sposób wykonania:
  • Placki naleśnikowe przygotowujemy wg przepisu TUTAJ
  • Ser miksujemy z żółtkami, jogurtem i cukrem na gładką masę
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarełku o dużych oczkach. Przekładamy do garnka. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cynamonem( ilość według uznania ). jabłka smażymy na bardzo małym ogniu, aż zmiękną i odparuje z nich większość soku
  • Placki naleśnikowe smarujemy najpierw cienką warstwą sera, a na warstwę sera nakładamy uprażone jabłka. Całość zwijamy lub składamy w kopertę
  • Naleśniki smażymy   na maśle ( ja używam klarowanego ) do zrumienienia z każdej strony  
  • Podajemy posypane cukrem pudrem 

Komentarze

Prześlij komentarz