Domowa chałwa sezamowo- słonecznikowa

 Domowa chałwa sezamowo- słonecznikowa bez cukru

Domowa chałwa
Domowa chałwa

  • chałwa domowa
  • tylko 3 składniki
  • same zdrowe składniki
  • szybkie wykonanie

      Chałwa domowa to bardzo szybka w przygotowania słodka i zdrowa przekąska, choć dość kaloryczna.  Ja chałwę uwielbiam, dawniej zajadałam się tą ze sklepu, póki nie doczytałam, co jest w składzie. Teraz chałwę robię samodzielnie i smakowo moim zdaniem jest smaczniejsza od tej kupnej, a dodatkowo jest bez wszelkich niezdrowych dodatków. Dziś proponuję chałwę sezamowo- słonecznikową. Zamiast tradycyjnego karmelu dodaję miód. 

Domowa chałwa

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanego jasnego sezamu
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 4 łyżki płynnego miodu ( dałam spadziowy )
Sposób wykonania:
  • Odmierzamy szklankę sezamu i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Prażymy ok 3 minuty, aż sezam zacznie pachnieć. Nie można go przegrzać, nasionka nie powinny zbrązowieć, bo będą gorzkie. Podprażone ziarenka zsypujemy na duży talerz, aby przestygły
  • Na patelni podprażamy teraz ziarna słonecznika, podobnie jak sezam nie możemy ziaren przypalić. Po podprażeniu przesypujemy na drugi talerz do wystudzenia. Nie zostawiamy ziaren na patelni, bo mogłyby się przypalić
  • Po wystudzeniu dokładnie mielimy ziarna w blenderze lub w malakserze. Ja używam blendera. Do pojemnika do blendowania wsypuję najpierw ziarna sezamu i dokładnie je blenduję, aż do uzyskania tłustej papki
  • Do dokładnie zblendowanegp sezamu wsypujemy partiami ziarna słonecznika i dalej blenduje, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Gdy nasiona są już dokładnie zblendowane dodajemy do nich 4 łyżki miodu i dokładnie mieszamy
  • Masę przekładamy do foremki i dociskamy. Ja korzystam z małej foremki silikonowej odpowiedniej do takiej ilości składników. Można masę przełożyć do małych kokilek lub innych miseczek. Z foremki silikonowej jednak zdecydowanie łatwiej się wyjmuje gotową chałwę
  • Chałwę na kilka godzin wkładamy do lodówki, a potem można ją kroić i się objadać
Wskazówki:
  • Do chałwy można dodać więcej miodu, będzie wówczas już bardzo słodka ( każdy może sobie wyregulować słodycz chałwy ilością dodanego miodu ). Im mniej miodu tym chałwa bardziej krucha
  • Jeśli nie mamy foremki silikonowej to naczynie najlepiej wyłożyć folią spożywczą, aby po stężeniu chałwa dała się łatwo wyjąć z formy
  • Do tak przygotowanej masy można dodać dowolne bakalie czy orzechy
Polecam też inne moje przepisy:



Komentarze