Kluski kładzione twarogowo-bananowe

 Kluski kładzione twarogowo-bananowe

Kluski kładzione serowo-bananowe

       Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błyskawicznie, a smakują doskonale. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy też na kolację. Kluski kładzione to wyśmienite danie dla dzieci! Polane bułką z masłem i cynamonem rozpływają się w ustach. I chciałoby się ich jeść znacznie więcej. Z podanej ilości wychodzą dwie porcje. 

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 duży banan
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki tartej bułki+ cynamon
Sposób przygotowania:
  • Twaróg kruszymy do miski, banana kroimy w plasterki i całość blendujemy
  • Do masy dodajemy jajko i mieszamy, a na koniec dodajemy mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy
  • Łyżką maczaną w wodzie ( można sobie przygotować miseczkę z wodą) nabieramy ciasto ( ok 1/3 dużej łyżki ) i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy go do gotującej się wody
  • Kluski gotujemy 3 minuty od wypłynięcia
  • Odcedzamy łyżką cedzakową i na talerzach polewamy bułką zrumienioną na maśle z dodatkiem cynamonu. Słodzimy do smaku
Polecam też:
                                           Leniwe pierogi serowo-ziemniaczane
                                        Gnocchi - włoskie kopytka ziemniaczane


Komentarze