Pasta kanapkowa z awokado i twarogu

 Pasta kanapkowa z awokado i twarogu


     Pasta kanapkowa z awokado należy do moich ulubionych smarowideł do pieczywa. Przyrządzam ją z jajkiem, bądź z tuńczykiem albo z twarogiem. Dziś przedstawiam Wam przepis na pastę z awokado i twarogu. Pyszny i co ważne zdrowy dodatek do pieczywa. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację. Nie potrzebujemy już masła, a samą kromkę z pastą możemy urozmaicić ulubionym plasterkiem wędliny, a przede wszystkim ogórkiem, pomidorem czy rzodkiewką. Do całości idealnie pasuje też posiekany szczypiorek, a wiosenną porą np rzeżucha. 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g półtłustego twarogu
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • szczypiorek 
Sposób przygotowania:
  • Awokado i twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem. Jeśli ktoś lubi idealnie gładką pastę może ser i awokado zblendować
  • Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę oraz sól i pieprz. Wszystko razem jeszcze raz mieszamy
  • Przekładamy do miseczki i odstawiamy na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły
  • Podajemy do ulubionego pieczywa, posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Polecam też: 
                                                           Pasta Guacamole 
                                       Pasta z awokado, jajka i kiszonego ogórka
                                             Paprykarz a wędzoną makrelą



Komentarze