Racuchy z jabłkami i bananami
Racuchy z jabłkami i bananami |
Racuchy z jabłkami to klasyka, lubiana przez małych i dużych. Ja do racuchów z jabłkami dodałam jeszcze banana. Bardzo smaczne racuchy naszpikowane owocami. Racuchy pieczemy z dodatkiem jogurtu. Zapraszam po przepis. Produkty do racuchów zawsze ma się w domu pod ręką.
Racuchy z jabłkami i bananami |
Składniki:
- 2 jajka
- 140 g mąki
- 150 g jogurtu naturalnego ( mały kubeczek )
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 średnie jabłka
- 1 duży banan
- olej do smażenia
- cukier puder lub miód
Sposób przygotowania:
- Jajka z jogurtem mieszamy na gładką masę ( najlepiej trzepaczką rózgową )
- Dodajemy mąkę, cukry i proszek do pieczenia i mieszamy na gładko
- Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a potem na mniejsze plasterki
- Banana kroimy na cienkie półplasterki
- Owoce mieszamy z ciastem
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy na nią łyżką ciasto na racuszki. Na jednego racucha wykładamy po 2 duże łyżki ciasta z owocami
- Smażymy na rumiano z każdej strony, odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z cukrem pudrem lub z miodem
Polecam też:
Komentarze
Prześlij komentarz