Racuchy z jabłkami i bananami

 Racuchy z jabłkami i bananami

Racuchy z jabłkami i bananami

Racuchy z jabłkami i bananami

      Racuchy z jabłkami to klasyka, lubiana przez małych i dużych. Ja do racuchów z jabłkami dodałam jeszcze banana. Bardzo smaczne racuchy naszpikowane owocami. Racuchy pieczemy z dodatkiem jogurtu. Zapraszam po przepis. Produkty do racuchów zawsze ma się w domu pod ręką.

Racuchy z jabłkami i bananami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 140 g mąki
  • 150 g jogurtu naturalnego ( mały kubeczek )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 średnie jabłka
  • 1 duży banan
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub miód
Sposób przygotowania:
  • Jajka z jogurtem mieszamy na gładką masę ( najlepiej trzepaczką rózgową )
  • Dodajemy mąkę, cukry i proszek do pieczenia i mieszamy na gładko
  • Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a potem na mniejsze plasterki
  • Banana kroimy na cienkie półplasterki
  • Owoce mieszamy z ciastem
  • Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy na nią łyżką ciasto na racuszki. Na jednego racucha wykładamy po 2 duże łyżki ciasta z owocami
  • Smażymy na rumiano z każdej strony, odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z cukrem pudrem lub z miodem
Polecam też:
                                                        Placuszki bananowe
                                                 Racuchy drożdżowe z dynią



Komentarze