Zupa dyniowa z jarzynami

 Zupa dyniowa z jarzynami


       W kolejce czekają u mnie 4 duże dynie. Jedna mniejsza już rozkrojona i w użyciu. To z niej powstała właśnie zupa dyniowo-jarzynowa. W sumie szybka w wykonaniu, a pyszna i sycąca. Zupa dyniowa zagości jeszcze u nas nie raz, bo wszyscy lubimy smak dyni, a taki ciepły posiłek w jesienne dni jest i rozgrzewający, i sycący, zdrowy i pyszny zarazem.

Składniki:

  • ok 1000 g dyni
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • ok 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • mały kawałeczek korzenia imbiru lub większa szczypta imbiru w proszku
  • 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
  • Dynię oczyszczamy w pestek, obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy niewielką ilość wody ( nie musi całkiem przykrywać dyni ) i gotujemy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Nieco studzimy, a potem blendujemy na mus
  • Na dno osobnego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż do zeszklenia
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i seler, a także starty imbir i liść laurowy. Wszystko razem przesmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy jeszcze pokrojone ziemniaki i dalej smażymy następne 4-5 minut często mieszając
  • Po tym czasie do warzyw wlewamy wodę ( może być bulion ) i gotujemy do miękkości warzyw soląc i doprawiając wszystko pieprzem i ostrą papryką
  • Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do nich mus z dyni i wszystko chwilę razem gotujemy ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku ( jeśli dynia nie była solona ). Jeśli zupa jest za gęsta można dolać nieco wody lub bulionu
  • Na talerzu możemy posypać zieleniną
Polecam też :
                                            Placki z dyni i ziemniaków

                                  Gulasz drobiowy z dynią


Komentarze