Papryka faszerowana zapiekana
Sezon paprykowy jeszcze trwa, więc będąc w sobotę na bazarze zakupiłam 8 średniej wielkości czerwonych papryk, mniej więcej tej samej wysokości z postanowieniem zrobienia ich z nadzieniem w piekarniku. Pani na straganie pozwoliła mi pogrzebać sobie w stercie pięknych papryk, abym mogła wybrać równe i jednakowej wysokości warzywa.
Robię też papryki nadziewane gotowane, ale tym razem zapiekłam ulubione czerwone papryki z nadzieniem mięsno-ryżowym z dodatkami.
Danie robiłam na dwa dni, stąd też tylko na połowę papryk nałożyłam ser żółty, aby na drugi dzień przy odgrzewaniu zbytnio się nie spiekł. Jutro dam świeży serek:)
Na samym dole posta przedstawiam przepisy na inne faszerowane warzywa i papryki.
Składniki:
Odsyłam też po inne przepisy na faszerowane warzywa:
Sezon paprykowy jeszcze trwa, więc będąc w sobotę na bazarze zakupiłam 8 średniej wielkości czerwonych papryk, mniej więcej tej samej wysokości z postanowieniem zrobienia ich z nadzieniem w piekarniku. Pani na straganie pozwoliła mi pogrzebać sobie w stercie pięknych papryk, abym mogła wybrać równe i jednakowej wysokości warzywa.
Robię też papryki nadziewane gotowane, ale tym razem zapiekłam ulubione czerwone papryki z nadzieniem mięsno-ryżowym z dodatkami.
Danie robiłam na dwa dni, stąd też tylko na połowę papryk nałożyłam ser żółty, aby na drugi dzień przy odgrzewaniu zbytnio się nie spiekł. Jutro dam świeży serek:)
Na samym dole posta przedstawiam przepisy na inne faszerowane warzywa i papryki.
Składniki:
- 8 średniej wielkości papryk ( ja kupiłam czerwone, można mieszać kolory, będzie ładniej na talerzu )
- 2 torebki ryżu po 10 dkg
- 70 - 80 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 puszka salsy pomidorowej
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- ser mozzarella ( 15 dkg )
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- W lekko osolonej wodzie gotujemy dwa woreczki ryżu (nie musi być całkiem ugotowany)
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju.Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.Smażymy razem aż do zeszklenia. Dodajemy zmielone mięso.Wszystko razem smażymy,mieszając, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy mięso jest usmażone, dolewamy salsę oraz dodajemy ryż. Przyprawiamy oregano i bazylią.
- Paprykę myjemy, odcinamy górną część z ogonkiem.Oczyszczamy środek z nasion i białych błon.
- Papryki faszerujemy masą mięsno-ryżową i układamy w formie do zapiekania.
- Przygotowujemy zalewę: kostkę rosołową rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Dodajemy przecier. Zagotowujemy, ewentualnie dosalamy.
- Papryki podlewamy przygotowaną zalewą, tak aby zalewa nie przykrywała papryk ( może sięgać tylko połowy papryk, wszystko zalezy od wysokości formy).
- Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia papryki posypujemy startym serem, ser można posypać oregano.
- Na osobnej blasze, posmarowanej olejem, pieczemy pozostałe "kapelusiki" z papryki. Takie przypieczone kapelusiki super smakują solo posypane solą
Odsyłam też po inne przepisy na faszerowane warzywa:
2 woreczki ryzu jakiego?czyto obojetne co jemy
OdpowiedzUsuńDaj sobie taki jaki lubisz!
OdpowiedzUsuńto nie chodzi o to co lobię, tylko czy to danie wyjdzie bo odmian ryżu jest parę
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja daję biały ryż z firmy Sonko. Pozdrawiam
UsuńPolecam ryż basmati, najlepszy, nie klei sie i jest drobny.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować,bo nie znam:)
Usuńjak dlugo piec kapelusiki? x
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda smakowicie a zdjęcia rewelacyjne , mówią same za siebie :) Jeszcze dziś go wypróbuję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki:). Wypróbuj, bo papryczki z farszem są bardzo smaczne:) Pozdrowienia
Usuńczy paprykę po podaniu polewamy powstałym sosem? i ewentualnie czy jak sos będzie za rzadki to czym go zagęścić?
OdpowiedzUsuńJa nie polewam papryki żadnym sosem. Nadzienie jest wilgotne, a sos którym podlewamy papryki jest przeznaczony tylko do tego, aby upiec papryki
UsuńCzyli sos ktorym podlewamy papryczki pozostaje w naczynku a na talez podajemy bez niczego?
OdpowiedzUsuńWyglada rewelacyjnie.
Gratuluje
Tak, ten płyn to tylko zalewa, w której pieką się papryczki. Papryka wygląda fajnie, a smakuje jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy sos pomidorowy, ma być w 100% tylko pomidorowy, czy z jakimiś przyprawami? Będę wdzięczna za informację, w najbliższą sobotę chcę zabłysnąć papryczkami przed teściową ;)
OdpowiedzUsuńJa zalewę przygotowuję z bulionu, przecieru pomidorowego i sprawdzam czy jest wystarczająco słona. Jeśli nie, to dosalam i tyle. Nie dodaję żadnych przypraw. Pozdrowienia A
Usuńdziękuję, ale mi chodzi o salsę pomidorową? Jest ich tyle rodzajów...
UsuńJa dawałam czystą, ale myślę, że jakby była np z bazylią to wcale by top nie przeszkadzało.
UsuńJa do farszu dodałam jeszcze czerwoną fasolkę z puszki i zielona pietruszke. Danie naprawde pyszne i łatwe w przygotowaniu polecam.
OdpowiedzUsuńzrobiłam tę paprykę i powiem Wam, że jest pyszna!!!1 osobiście lubie dużo przypraw i nie szczędziłam w oregano i bazylii, dałam zwykłe pomidory z puszki bo innych nie miałam. Papryki podlane sosem są tak miękkie i łatwe do zjedzenia, nie ma problemu z przekrawaniem jej na talerzu :-) piszę bo jadłam kiedyś faszerowane i nie były tak miekkie :-) Ta świetnie doprawiona, smakowa i ładnie wygląda. Wszystkim gościom smakowała i podobała się wizualnie, zanim spróbowali już chwalili :-) Ja dodałam do każdej papryki na dno wiórek masła i szczyptę soli. Papryki cięłam na pół i nie przykrywałam, bardziej wydajnie bo i tak są to duże porcje :-) POLECAM!!!!
OdpowiedzUsuńprzygotuję na Sylwestra ;) bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńA jaki to sos salsa?
OdpowiedzUsuńA salsa pomidorowa to po prostu taki gęsty sos pomidorowy, który mozna kupić gotowy, z dodatkami np bazylią , lub bez dodatków. Ale można go tez wykonać samemu miksując pomidory ( świeże lub z puszki ) i doprawiając je wg uznania np bazylią, czosnkiem, papryczka chili czy innymi przyprawami
Usuń