Babka marmurkowa z wiśniami
Babka jest bardzo smaczna, ciasto wyśmienite, zarówno to ciemne z dodatkiem polewy czekoladowej, jak i jasne z dodatkiem wiśni z kompotu. Całość komponuje się doskonale i tak też smakuje.
Ciasto jest właściwie całoroczne, idealne do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 20 dag masła
- 18 dag cukru
- 40 dag mąki
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- słoik drylowanych wiśni w kompocie
- 2 - 3 łyżki wiśniówki
- 10 dag polewy czekoladowej mlecznej
- 1,5 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- cukier puder do przygotowania lukru ( ok 15 dag )
- Wiśnie odsączyć z kompotu i pozostawić na sitku do ocieknięcia. Następnie przełożyć do miseczki i skropić wiśniówką i zostawić na kilka - kilkanaście minut ( puszczą sporo soku ). Ja dodatkowo sprawdzam każdą wisienkę, bo czasami trafiają się wisienki z pestkami, a wolałabym, aby nikt, kto będzie konsumował moja babkę nie złamał sobie przy tym zęba. Jak wisienki puszczą sok, odsączamy je ponownie
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Polewę stopić i lekko przestudzić. Przygotować formę na babkę: wysmarować ją tłuszczem i obsypać mąką
- Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po 1 jajku
- Do jajeczno-maślanej masy dodawać partiami mąkę i wlewać mleko, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiego ciasta
- Powstałe ciasto podzielić na 2 części: jedną część wymieszać z odsączonymi z soku wiśniami, drugą z łyżką kakao i polewą czekoladową. Ciemne ciasto należy szybko wymieszać, bo polewa w zetknięciu z ciastem szybko chłodnieje i twardnieje
- Jasne ciasto umieszczamy na spodzie formy, na nim ciasto ciemne. Za pomocą widelca skręcamy w kilku miejscach ciasto, tak, aby dwa kolory ciasta nieco się zmieszały
- Pieczemy ok 65 - 70 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i jak nieco przestygnie przekładamy na kratkę kuchenną
- Gdy ciasto przestygnie oblewamy go lukrem. Ja przyrządzam go z 15 dag cukru pudru i 5 - 6 łyżek gorącej wody. Aby uzyskać marmurkowy efekt lukru dzielimy go na 2 części i do jednej dodajemy pozostałe kakao ( ok 0,5 łyżki ). Babkę polewamy na zmianę białym i ciemnym lukrem
Piękna ta babka, już taką świateczka. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.