Szybki domowy sos pomidorowy
Sos pomidorowy, który dziś przedstawiam, jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Uwielbiam go. Nie ma porównania do sosów kupnych z proszku. Palce lizać:-) . Warto spróbować przyrządzić właśnie taki sos. Efekt murowany.
Składniki:
- 1 opakowanie salsy / pasty pomidorowej ( kartonik 500 g )
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- suszone oregano i bazylia
- sól
- pieprz
- cukier
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Cebulę drobno kroimy i szklimy na łyżce oliwy. Do zeszklonej cebuli
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy, a
następnie wlewamy salsę pomidorową. Chwilę razem gotujemy. Dolewamy ok 300 ml przegotowanej
wody, mieszamy i całość gotujemy ok 10 min ( najlepiej pod przykryciem, aby płyn nie odparowywał ). Następnie sos doprawiamy
solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią ( ja daję ich dość dużo,
ale trzeba to dopasować do własnych upodobań smakowych ). Sos smakujemy i
w zależności od kwaskowatości doprawiamy odpowiednią ilością cukru,
ewentualnie jeszcze soli i pieprzu. Na koniec w niewielkiej ilości wody
rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagęszczamy tym sos.
Zagotowujemy i całość chwilę gotujemy.
Sos doskonały do gołąbków, pulpecików czy klopsików. Poniżej podaję kilka propozycji na gołąbki, które można podać właśnie z takim sosem. Klikając w nazwę można zobaczyć cały przepis.






Sos doskonały do gołąbków, pulpecików czy klopsików. Poniżej podaję kilka propozycji na gołąbki, które można podać właśnie z takim sosem. Klikając w nazwę można zobaczyć cały przepis.

przydatny w kuchni:)
OdpowiedzUsuńJeden sos i tysiące zastosowań. :)
OdpowiedzUsuńPyszny i ma szerokie zastosowanie :-)
OdpowiedzUsuńtaki sosik do wielu dań się przyda :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ten sosik. Z pewnością był pyszny do gołąbków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sosik pierwsza klasa - zdrowy i pasujacy di wielu dan
OdpowiedzUsuń