poniedziałek, 28 października 2013

Pyszne kruche rogaliki z marmoladą różaną

Pyszne kruche rogaliki z marmoladą różaną






Rogaliki są mięciutkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Jednym słowem są przepyszne! Piekę różne rodzaje rogalików, a te odkryłam całkiem niedawno. Przepis dostałam od znajomej, która właśnie takimi rogalikami własnoręcznie upieczonymi mnie poczęstowała. Pozazdrościłam tego przepysznego wypieku i zanotowałam przepis, a teraz dzielę się nim z Wami. Przepis zmodyfikowałam o tyle, że dałam mniej cukru niż w przepisie, bo uznałam, że dżem jest słodki, cukier puder, którym się rogaliki obsypuje też, więc nie ma potrzeby przesadzać z cukrem w cieście. Dodałam też więcej śmietany, niż było to w oryginalnym przepisie, bo ciasto niezbyt dobrze się rozwałkowywało, mimo, że było zwarte, elastyczne i wydawało się idealne, ale po rozwałkowaniu jednego kółeczka stwierdziłam, że trzeba coś zmodyfikować,  Rogaliki nieładnie się zwijały,  pękały i dżem wypływał na wierzch. Dodałam więc jeszcze jedną łyżkę śmietany, ponownie zagniotłam i wszystko było już w porządku, choć końcówki kółek zawsze były strzępiaste, co jednak w niczym ostatecznie nie przeszkadzało - i tak się je zawija do środka, a końcówki rogalików po zwinięciu należy uformować i zacisnąć, Ostatecznie wyszły niebezpiecznie smaczne rogaliki, które niestety zniknęły w oka mgnieniu.
W przepisie podam już składniki w takiej ilości, jaką ja użyłam do ich wykonania.

 





Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny ( 250 g )
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 duże łyżki śmietany
  • 35 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niewielki słoiczek dowolnej marmolady ( ja pomieszałam 4 łyżki  gęstego powidła śliwkowego z 2 łyżkami ucieranych płatków róży )
  • cukier puder do posypania gotowych rogalików
Sposób wykonania:
  • Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego ), nie schładzać
  • Z ciasta uformować wałek, który  należy podzielić na kilkanaście części. Ilość zależy od tego, jakiej wielkości rogaliki chcemy upiec. Mi wyszło ich ok 60ciu
  • Każdą część rozwałkowujemy dość cienko na kształt koła i kroimy na 4 części. Na szerszą część nakładamy nieco dżemu lub powidła i zawijamy kształtując z ciasta rogalik i ściskając jego końce, aby powidło nie wypłynęło podczas pieczenia
  • Rogaliki układamy niezbyt ściśle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok 25 minut, aż rogaliki ładnie się zrumienią. Moje rogaliki piekłam na dwa razy. Przy pierwszej partii włączyłam po 25 minutach pieczenia funkcję turbo, aby ciasteczka ładnie się zrumieniły. Po 2 - 3 minutach rogaliki były gotowe. Oczywiście w piekarniku bez takiej funkcji rogaliki też się upieką. Druga partia rogalików po 25 minutach pieczenia bez funkcji turbo była ładnie zrumieniona, więc czas pieczenia w znacznej mierze zależy od piekarnika i przy takich drobnych wypiekach trzeba mieć je stale na oku, i uchwycić moment, kiedy będą gotowe
Polecam też inne rogaliki, które piekę:




 
 

 

16 komentarzy:

  1. W składnikach brak informacji o ilości śmietany. Rogaliki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, i za każdym razem noga smakować inaczej w zależności jakiego nadzienia użyjemy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, choć ja robię też rogaliki z innego ciasta, i w sumie sama nie wiem, które najbardziej mi smakują, bo wszystkie są bardzo smaczne:)

      Usuń
  3. A podany cukier puder 35g to dodajemy do wyrobienia ciasta czy to jest podane na posypkę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta ilość cukru to do ciasta, a posypka to juz wg uznania:)

      Usuń
  4. Krystyna Szadzka18 marca 2015 20:45

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    dlaczego ciasta się nie schładza ??? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis lekko zmodyfikowałam i dałam tylko 3 szklanki mąki i resztę wymaganej mąki zamieniłam na zmielone orzechy włoskie, ciasto wyszło idealne. Rożki podbiły serca - nawet serce mojej Teściowe ;)

    Polecam również zamianę sposobu zwijania. Ja zawsze rozwałkowuje ciasto na duży "placek" i wykrawam z niego długie paski i je następnie przecinam na trójkąty - rożki zwijają się pięknie i pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto po wyrobieniu jest wilgotne i jednocześnie kruche, podczas zawijania rozrywa się na kawałki. Jakieś rady ??

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety nie da się zwinąć w rożki, bo się rozrywa

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś je robię (chyba po raz 8.) na swoje jutrzejsze święto :) Zawsze wychodzą idealne! Sylwia : - ]

    OdpowiedzUsuń
  10. Te rogaliki są pszepyyyyszne !! Tylko śmietaną regulować miękkość ciasta , jak się dwie więcej śmietany !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja od kilku lat robię rogaliki tylko według tego przepisu (przynajmniej raz w miesiącu się nimi objadam ja albo moi bliscy). Zawsze wychodzą pyyycha!
    Polecam!!! :)

    OdpowiedzUsuń