Rogaliki krucho - drożdżowe z makiem
Rogaliki goszczą na naszym stole regularnie. Bardzo je lubimy, a mała słodka przekąska zawsze jest mile widziana np. do kawy. Tym razem upiekłam rogaliki krucho - drożdżowe. Przepis szybki i prosty, no może ciasto trochę nieporadne przy zwijaniu rogalików, ale za to po upieczeniu ... pyszne! Zresztą .. które rogaliki nie są pyszne. Wszystkie przepisy na rogaliki, które posiadam są bardzo dobre i trudno ocenić, który przepis lepszy i które rogalki są smaczniejsze.
Dziś rogaliki z ciasta z dodatkiem drożdży, choć wcale nie czeka się, aby ciasto podrosło. po prostu zagniata się ciasto z drożdżami, odstawia do lodówki do schłodzenia, a potem ... do roboty!
Rogaliki można nadziewać dowolnym nadzieniem. Ja zrobiłam je tym razem z makiem, który pozostał mi z pieczenia babki, na którą przepis podam niedługo. Na taka ilość rogalików wystarczy mała puszka gotowej masy makowej ( najlepiej z bakaliami ! ). Ja mieszam ją z 2 - 3 łyżkami gęstych powideł śliwkowych, bo jest wtedy mniej sypka. Ale można użyć tez masy bez żadnego dodatku. Mi smakuje bardziej taka z niewielkim dodatkiem powideł.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 50 g drożdży
- cukier puder do posypania gotowych rogalików
- mała puszka gotowej masy makowej
- kilka łyżek powideł śliwkowych
Sposób wykonania:
- Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na pięć części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek i tniemy na 8 trójkątów.
- Na szerszy brzeg ciasta nakładamy mak wymieszany z powidłem, a następnie zwijamy formując rogalik.
- Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone rogaliki wyjmujemy z blachą z piekarnika i na blasze obsypujemy cukrem pudrem. Studzimy.
Piękne te rogaliki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!! Dawno już nie robiłam domowych rogalików;)
OdpowiedzUsuńAleż, pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńLubię różne ciasta z makiem, więc chętnie wypróbuję.
Blog dodaję do obserwowanych, gdyż widzę u Ciebie same pyszności ;-)