sobota, 3 sierpnia 2013

Surówka z młodej kapusty z marchewką

Surówka z młodej kapusty z marchewką





Inspiracją do zrobienia tej surówki był przepis na blogu Ani ( KLIK ). Od razu przypadł mi do gustu i od razu wiedziałam, że surówka będzie smaczna. I tak tez było. Świetna, prosta i zdrowa surówka pasująca do dań mięsnych, choć ja podałam ją do ziemniaków faszerowanych. Całość smakowała doskonale.

Składniki:
  • pół główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na części i dość drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą mieszamy i ugniatamy rękami
  • Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość mieszamy
  • Doprawiamy pieprzem, dolewamy oliwę i dodajemy koperek. Wszystko razem mieszamy i ewentualnie dosalamy

 A oto kilka innych ulubionych surówek:


 Surówka z czerwonej kapusty

 


Chińska surówka z białej kapusty 

  


Pyszna surówka z pora




 Surówka z marchewki i jabłka z chrzanem

 


Surówka z selera




Surówka z kiszonej kapusty




 Surówka z pora do obiadu

 


 Surówka z marchewki i jabłka na słodko

 


 Surówka do obiadu z kiszonej kapusty, pora i jabłka



7 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę, że surówka smakowała! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona surówka!!! :)
    Gdy tylko pojawia się młoda kapusta jem ją baaaaaaaardzo często ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie:) właśnie idę gotować i pomysł na taką suróweczkę jest jak najbardziej na miejscu:) do tego podajesz w mojej ukochanej ceramice:) idealnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna surowka, dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm ale bym zjadła

    OdpowiedzUsuń