Surówka z pora jest bardzo szybka w wykonaniu, tania i bardzo smaczna. Do jej wykonania wystarczą por, kiszone ogórki i jabłka oraz kilka łyżek majonezu. Surówka świetnie komponuje się z mięsem. Ja podaję ją do drugiego dania. Dziś zaserwowałam ją do duszonej z cebulą i sosem sojowym polędwiczki wieprzowej. Obiadek był całkiem smaczny, a do tego szybka zupa pomidorowa i dwudaniowy obiad gotowy w godzinę.
Proponuję też inną bardzo smaczną i szybką surówkę z pora, a przepis znajduje się TUTAJ.
Składniki:
- 1 duży por
- 2 duże jabłka
- 2 ogórki kiszone
- około 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Pora oczyścić i zwartą jego część pokroić na cienkie półplasterki.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Posolić i doprawić pieprzem.
- Dodać majonez. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Podawać jako surówkę do obiadu.
Surówka z czerwonej kapusty
Chińska surówka z białej kapusty
Pyszna surówka z pora
Surówka z marchewki i jabłka z chrzanem
Surówka z selera
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z młodej kapusty z marchewką
Surówka z marchewki i jabłka na słodko
Surówka do obiadu z kiszonej kapusty, pora i jabłka
Robię identyczną surówkę, pycha :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam w/g powyższego przepisu i jest super !!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że surówka smakowała:)
UsuńBardzo smaczna...jednak bez soli, gdyż ogórek kiszony jest w miarę słony i bez pieprzu, ponieważ por jest ostry sam w sobie. Smakuje to wszystko doskonale. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńZrobilem wedlug przepisu ale dodalem odrobine cynamonu,miodu i jogurtu naturalnego:)
OdpowiedzUsuńZaraz ją zrobię:)
OdpowiedzUsuńSURÓWKA PRZEPYSZNA :) JA DODAŁAM JESZCZE STARTĄ NA GRUBYCH OCZKACH MARCHEWKĘ :) PYCHA :)
OdpowiedzUsuńjezeli smakuje tobie w wersji lagodnej musisz por zalac wrzatkiem na minute i odsaczyc
UsuńPyszna surówka, dziękuję!
OdpowiedzUsuńpycha! dzieki za pomysł. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszna jest również surówka z czerwonej kwaszonej kapusty. 5 kg kapusty czerwonej (około 3 średniej wielkości główki) poszatkować na szatkownicy, głąby zostawić. Na grubych oczkach zetrzeć kg obranych kwaśnych jabłek, 0,5 kg cebuli i głąby kapuściane. Dodać ok. 5 łyżek (10 dkg) soli i łyżeczkę cukru oraz kilka nasion kminku. Wszystko wymieszać, ubić (jak kapustę kiszoną) w glinianym lub innym naczyniu, przykryć denkiem lub talerzem, obciążyć kamieniem. Przetrzymać w kuchni, aż minie okres wielkiej fermentacji, potem wynieść w chłodne miejsce. Nie dość, że zdrowa, to na dodatek bardzo smaczna. Można jeść do obiadu bez dodawania np. śmietany, czy majonezu. Proszę spróbować. Warto.
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie
OdpowiedzUsuń