Surówka z pora do obiadu

Surówka z pora do obiadu



 


     Surówka z pora jest bardzo szybka w wykonaniu, tania i bardzo smaczna. Do jej wykonania wystarczą por, kiszone ogórki i jabłka oraz kilka łyżek majonezu. Surówka świetnie komponuje się z mięsem. Ja podaję ją do drugiego dania. Dziś zaserwowałam ją do duszonej z cebulą i sosem sojowym polędwiczki wieprzowej. Obiadek był całkiem smaczny, a do tego szybka zupa pomidorowa i dwudaniowy obiad gotowy w godzinę.
Proponuję też inną bardzo smaczną i szybką surówkę z pora, a przepis znajduje się TUTAJ

Składniki:
  • 1 duży por
  • 2 duże jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • około 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:
  • Pora oczyścić i zwartą jego część pokroić na cienkie półplasterki.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Ogórki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Posolić i doprawić pieprzem.
  • Dodać majonez. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako surówkę do obiadu.
 A oto kilka innych ulubionych surówek z mojego bloga: 

  Surówka z czerwonej kapusty

 


Chińska surówka z białej kapusty 

  


Pyszna surówka z pora




 Surówka z marchewki i jabłka z chrzanem

 


Surówka z selera




Surówka z kiszonej kapusty




Surówka z młodej kapusty z marchewką

 


 Surówka z marchewki i jabłka na słodko

 


 Surówka do obiadu z kiszonej kapusty, pora i jabłka






Komentarze

  1. Robię identyczną surówkę, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam w/g powyższego przepisu i jest super !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna...jednak bez soli, gdyż ogórek kiszony jest w miarę słony i bez pieprzu, ponieważ por jest ostry sam w sobie. Smakuje to wszystko doskonale. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilem wedlug przepisu ale dodalem odrobine cynamonu,miodu i jogurtu naturalnego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaraz ją zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. SURÓWKA PRZEPYSZNA :) JA DODAŁAM JESZCZE STARTĄ NA GRUBYCH OCZKACH MARCHEWKĘ :) PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jezeli smakuje tobie w wersji lagodnej musisz por zalac wrzatkiem na minute i odsaczyc

      Usuń
  7. Pyszna surówka, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha! dzieki za pomysł. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna jest również surówka z czerwonej kwaszonej kapusty. 5 kg kapusty czerwonej (około 3 średniej wielkości główki) poszatkować na szatkownicy, głąby zostawić. Na grubych oczkach zetrzeć kg obranych kwaśnych jabłek, 0,5 kg cebuli i głąby kapuściane. Dodać ok. 5 łyżek (10 dkg) soli i łyżeczkę cukru oraz kilka nasion kminku. Wszystko wymieszać, ubić (jak kapustę kiszoną) w glinianym lub innym naczyniu, przykryć denkiem lub talerzem, obciążyć kamieniem. Przetrzymać w kuchni, aż minie okres wielkiej fermentacji, potem wynieść w chłodne miejsce. Nie dość, że zdrowa, to na dodatek bardzo smaczna. Można jeść do obiadu bez dodawania np. śmietany, czy majonezu. Proszę spróbować. Warto.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz