wtorek, 15 marca 2016

Przepisy na babki wielkanocne. 15 sprawdzonych przepisów na babki wielkanocne

Przepisy na babki wielkanocne
15 sprawdzonych przepisów na babki wielkanocne


Przygotowałam dla Was zbiór sprawdzonych przepisów na babki wielkanocne. Wszystkie pochodzą oczywiście z mojego bloga. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Tradycja pieczenia bab wielkanocnych sięga w Polsce XV wieku, a w wersji podobnej do dzisiejszych pojawiły się w wieku XVIII. Początkowo były to drożdżowe ciasta słodzone miodem, a z ich wypiekiem łączyły się duże emocje, bo baby wielkanocne bywały chimeryczne, a każdej gospodyni zależało na tym, aby baba wyrosła równomiernie i nie opadła, bo pięknie wyrośnięte ciasto zapowiadało powodzenie dla całej rodziny. W dawnej tradycji baby wielkanocne pieczono już w Wielki Czwartek i obchodzono się z nimi bardzo ostrożnie. Unikano wszelakich przeciągów i chłodów, aby ciastu nie zaszkodzić i nie spowodować, że zamiast wyrośniętego ciasta będzie zakalec. Z formy wykładano je z największą ostrożnością, aby ciasto się nie "zgniotło". Podobno nawet, aby nie zaszkodzić babom, mówiono szeptem w pomieszczeniu, gdzie się znajdowały . Baby nierzadko układano na poduszkach i delikatnie kołysano, do momentu, aż wystygną. Gospodynie używały wszelakich sposobów, by się nie skompromitować i na wielkanocnym stole położyć pięknie wyrośniętą babę.



Kiedyś z wypiekiem baby łączyły się różne zwyczaje. Z domu wypraszano mężczyzn, bo wierzono, że gdy przy ich wypieków pojawi si.ę chłop, baby opadną. Pieczono je w piecach chlebowych, a do ich wypieku gospodynie używały nawet 180 jaj, a ciasto wyrabiały godzinami., aż stało się błyszczące, gładkie i odchodziło od ręki i donicy. Tradycje pieczenia bab przekazywano z pokolenia na pokolenie, a młode mężatki chętnie słuchały rad starszych gospodyń dotyczących pieczenia ciast na młodziach ( czyli na drożdżach ).
Tak więc baba drożdżowa królowała w staropolskiej tradycji na wielkanocnych stołach, zarówno tych chłopskich, jak i pańskich. Dziś baba drożdżowa nadal jest podstawą, choć wypieka się też inne babki. W moich propozycjach znajdziecie przepisy na różnorodne baby i mam nadzieję, że będą Wam smakować. Klikając w nazwę babki znajdziesz interesujący Cię przepis!

Babka cytrynowa




Baba drożdżowa parzona




Babka bananowa




Babka drożdżowa z bakaliami




Babka marmurkowa z wiśniami




Babka marmurkowa migdałowo - makowa




Babka orzechowa




Babka piaskowa marmurkowa

 

Babka marmurkowa kawowo - karmelowa




Babka dyniowa z bakaliami




Pyszna babka dyniowa z czekoladą i orzechami




Babka dyniowa z daktylami




Babka dyniowa z bakaliami i piernikową nutą




Babka daktylowa




Babka czekoladowa z wiśniami



Kolorowa babka ucierana

 


3 komentarze:

  1. Spora kolekcja Ci się uzbierała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności :) najbardziej kusi mnie marmurkowa karmelowa i parzona drożdżowa, bo chyba nie jadłam takich smaków :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna kolekcja babek :) Ja najbardziej lubię drożdżowe :)))

    OdpowiedzUsuń