Przepisy na babki wielkanocne
15 sprawdzonych przepisów na babki wielkanocne
Przygotowałam dla Was zbiór sprawdzonych przepisów na babki wielkanocne. Wszystkie pochodzą oczywiście z mojego bloga. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Tradycja pieczenia bab wielkanocnych sięga w Polsce XV wieku, a w wersji podobnej do dzisiejszych pojawiły się w wieku XVIII. Początkowo były to drożdżowe ciasta słodzone miodem, a z ich wypiekiem łączyły się duże emocje, bo baby wielkanocne bywały chimeryczne, a każdej gospodyni zależało na tym, aby baba wyrosła równomiernie i nie opadła, bo pięknie wyrośnięte ciasto zapowiadało powodzenie dla całej rodziny. W dawnej tradycji baby wielkanocne pieczono już w Wielki Czwartek i obchodzono się z nimi bardzo ostrożnie. Unikano wszelakich przeciągów i chłodów, aby ciastu nie zaszkodzić i nie spowodować, że zamiast wyrośniętego ciasta będzie zakalec. Z formy wykładano je z największą ostrożnością, aby ciasto się nie "zgniotło". Podobno nawet, aby nie zaszkodzić babom, mówiono szeptem w pomieszczeniu, gdzie się znajdowały . Baby nierzadko układano na poduszkach i delikatnie kołysano, do momentu, aż wystygną. Gospodynie używały wszelakich sposobów, by się nie skompromitować i na wielkanocnym stole położyć pięknie wyrośniętą babę.
Kiedyś z wypiekiem baby łączyły się różne zwyczaje. Z domu wypraszano mężczyzn, bo wierzono, że gdy przy ich wypieków pojawi si.ę chłop, baby opadną. Pieczono je w piecach chlebowych, a do ich wypieku gospodynie używały nawet 180 jaj, a ciasto wyrabiały godzinami., aż stało się błyszczące, gładkie i odchodziło od ręki i donicy. Tradycje pieczenia bab przekazywano z pokolenia na pokolenie, a młode mężatki chętnie słuchały rad starszych gospodyń dotyczących pieczenia ciast na młodziach ( czyli na drożdżach ).
Tak więc baba drożdżowa królowała w staropolskiej tradycji na wielkanocnych stołach, zarówno tych chłopskich, jak i pańskich. Dziś baba drożdżowa nadal jest podstawą, choć wypieka się też inne babki. W moich propozycjach znajdziecie przepisy na różnorodne baby i mam nadzieję, że będą Wam smakować. Klikając w nazwę babki znajdziesz interesujący Cię przepis!
Babka cytrynowa
Baba drożdżowa parzona
Babka bananowa
Babka drożdżowa z bakaliami
Babka marmurkowa z wiśniami
Babka marmurkowa migdałowo - makowa
Babka orzechowa
Babka piaskowa marmurkowa
Babka marmurkowa kawowo - karmelowa
Babka dyniowa z bakaliami
Pyszna babka dyniowa z czekoladą i orzechami
Babka dyniowa z daktylami
Babka dyniowa z bakaliami i piernikową nutą
Babka daktylowa
Babka czekoladowa z wiśniami
Kolorowa babka ucierana
Spora kolekcja Ci się uzbierała!
OdpowiedzUsuńSame pyszności :) najbardziej kusi mnie marmurkowa karmelowa i parzona drożdżowa, bo chyba nie jadłam takich smaków :))
OdpowiedzUsuńPiękna kolekcja babek :) Ja najbardziej lubię drożdżowe :)))
OdpowiedzUsuń