Święta wielkanocne tuż tuż. Więc dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji, co przygotować na Święta, przedstawiam zbiór potraw i ciast, które można zaserwować swym bliskim w ten świąteczny czas.
Z czym kojarzy się nam Wielkanoc? Oczywiście na pierwszym miejscu są tradycje religijne, które kultywujemy z pokolenia na pokolenie.
Ale w tym naszym świętowaniu staramy się też zachować tradycje dotyczące wielkanocnego stołu. Przed nami masę przygotowań, aby suto i smacznie go nakryć.Co się powinno na nim znaleźć, i czego nie może na nim zabraknąć?
Świąt Zmartwychwstania Pańskiego nie można sobie wyobrazić bez koszyczka ze święconką. Do święcenia zanosimy przeróżne potrawy, ale chyba najważniejszą z nich jest jajko, najczęściej pięknie pomalowane w formie pisanek.Jajka - symbol odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią od wieków wpasowują się w tradycje związane z Wielkanocą. I goszczą potem na stole przez całą Wielkanoc. Podajemy je w różnej formie, głównie na śniadanie wielkanocne.
W moim domu na śniadanie wielkanocne na półmisku z wędlinami zawsze musi sie znaleźć wiejska kiełbasa, a do niej podaje się ćwikłę. Jajka, kiełbasa i buraczki - to typowy dla naszego domu zestaw śniadaniowy. Oprócz tego inne smakowitości, choćby pieczeń rzymska czy różnorakie sałatki
Tak więc hołdując tradycji na naszych stołach znajdą się jajka w najróżniejszej postaci: faszerowane, z sosami, w postaci sałatek. Ja zaproponuję poniżej moje sposoby na wielkanocne jajka.
Święta Wielkanocne nieodłącznie kojarzą się nam z babami wielkanocnymi i mazurkami, które są symbolami umiejętności i doskonałości. Poniżej przypomnę kilka moich przepisów na te typowo wielkanocne wypieki.
Na stole nie może też zabraknąć innych słodkości. U nas zawsze piecze się serniki, makowce czy keksy. Gościom można też zaproponować torty i ciasta przekładane masami.
A co na obiad? Najczęściej jakaś pieczeń, a do niej surówki i sosy.
Do dań typowo wielkanocnych należy też zaliczyć żurek i barszcz biały. No i biała kiełbasa ... .
Poniżej przedstawię moją propozycję potraw i wypieków wielkanocnych, Klikając w nazwę można otworzyć cały przepis.

Keks królewski

Keks bakaliowy

Klasyczny keks angielski

Ciasto marchewkowe z bakaliami i czekoladą

Makowiec japoński na kruchym spodzie

Pulpeciki z indyka pieczone w piekarniku z sosem koperkowo-chrzanowym

Gulasz wołowy

Roladki z piersi indyka

4. Sałatki
Sałatka pieczarkowa z porem i jabłkiem

Sałatka jarzynowa z kukurydzą i porem

Sałatka z pieczarkami

Sałatka z kurczakiem i selerem konserwowym

Mieszanka sałat z tuńczykiem i jajkiem

5. Surówki i sałatki do obiadu
Pyszna surówka z pora

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka obiadowa z porem

Wiosenna surówka do obiadu

6. Inne
Biała kiełbasa pieczona w piwie

Pieczona biała kiełbasa

Sos chrzanowy

Sos pieczarkowy

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane pastą z łososia

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane zapiekane

Z czym kojarzy się nam Wielkanoc? Oczywiście na pierwszym miejscu są tradycje religijne, które kultywujemy z pokolenia na pokolenie.
Ale w tym naszym świętowaniu staramy się też zachować tradycje dotyczące wielkanocnego stołu. Przed nami masę przygotowań, aby suto i smacznie go nakryć.Co się powinno na nim znaleźć, i czego nie może na nim zabraknąć?
Świąt Zmartwychwstania Pańskiego nie można sobie wyobrazić bez koszyczka ze święconką. Do święcenia zanosimy przeróżne potrawy, ale chyba najważniejszą z nich jest jajko, najczęściej pięknie pomalowane w formie pisanek.Jajka - symbol odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią od wieków wpasowują się w tradycje związane z Wielkanocą. I goszczą potem na stole przez całą Wielkanoc. Podajemy je w różnej formie, głównie na śniadanie wielkanocne.
W moim domu na śniadanie wielkanocne na półmisku z wędlinami zawsze musi sie znaleźć wiejska kiełbasa, a do niej podaje się ćwikłę. Jajka, kiełbasa i buraczki - to typowy dla naszego domu zestaw śniadaniowy. Oprócz tego inne smakowitości, choćby pieczeń rzymska czy różnorakie sałatki
Tak więc hołdując tradycji na naszych stołach znajdą się jajka w najróżniejszej postaci: faszerowane, z sosami, w postaci sałatek. Ja zaproponuję poniżej moje sposoby na wielkanocne jajka.
Święta Wielkanocne nieodłącznie kojarzą się nam z babami wielkanocnymi i mazurkami, które są symbolami umiejętności i doskonałości. Poniżej przypomnę kilka moich przepisów na te typowo wielkanocne wypieki.
Na stole nie może też zabraknąć innych słodkości. U nas zawsze piecze się serniki, makowce czy keksy. Gościom można też zaproponować torty i ciasta przekładane masami.
A co na obiad? Najczęściej jakaś pieczeń, a do niej surówki i sosy.
Do dań typowo wielkanocnych należy też zaliczyć żurek i barszcz biały. No i biała kiełbasa ... .
Poniżej przedstawię moją propozycję potraw i wypieków wielkanocnych, Klikając w nazwę można otworzyć cały przepis.


Keks królewski
Keks bakaliowy
Klasyczny keks angielski
Ciasto marchewkowe z bakaliami i czekoladą
Makowiec japoński na kruchym spodzie
2. Zupy wielkanocne
3. Świąteczne dania mięsne
Pulpeciki z indyka pieczone w piekarniku z sosem koperkowo-chrzanowym
Gulasz wołowy
Roladki z piersi indyka
4. Sałatki
Sałatka pieczarkowa z porem i jabłkiem
Sałatka jarzynowa z kukurydzą i porem
Sałatka z pieczarkami
Sałatka z kurczakiem i selerem konserwowym
Mieszanka sałat z tuńczykiem i jajkiem
5. Surówki i sałatki do obiadu
Pyszna surówka z pora
Surówka z kiszonej kapusty

Surówka obiadowa z porem
Wiosenna surówka do obiadu
6. Inne
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Pieczona biała kiełbasa
Sos chrzanowy
Sos pieczarkowy
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane pastą z łososia
Jajka faszerowane ze szczypiorkiem
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane zapiekane
Ojoj jak dużo wspaniałych i pysznych przepisów :-)
OdpowiedzUsuńSuper zbiór przepisów! dla każdego coś smacznego! :)
OdpowiedzUsuń